Hvidra Mostar na obilježavanju 27.obljetnice pogibije 18 hrvatskih branitelja na Vrdima

Više članova Mostarske Hvidre je prisustvovalo danas na svetoj misi za 18 poginulih hrvatskih vitezova sa prostora Gruda,Tomislavgrada,Širokog Brijega i Konjica.Oni su položili svoje živote za prijatelje,kako to fra.Stjepan Pavličević kaže u nadahnutoj propovijedi,gdje je usporedio  Jobov život s hrvatskom teškom sudbinom u ratu i nakon rata.

Žrtva koja je podnesena na Oltar Domovine govori o težini obrane koja je i na ovome dijelu bojišnice slomila i zaustavila operaciju Armije BiH “Neretva 93”.

Iz brigade Vitez Ranko Boban poginuli su Damir Logara, Vice Paradžik, Goran Spajić, Miro Spajić, Nediljko Barić, Gordan Milićević i Davor Šimić, iz HVO-a Tomislavgrad Stjepan Šapina, iz HVO-a Široki Brijeg, Damir Anić iz HVO-a Konjic, Denis Jozić i drugi velikani.

Na prijevoju Vrdima je spomenik poginulim braniteljima.Na obljetnicu stradanja branitelja na Vrdima obilježava se svečano velika hrvatska pobjeda. 2013. godine u zahvalu hrvatskim braniteljima postavljen je križ kod groblja na Vrdima. Križ je blagoslovljen na obljetnicu listopada 2013., a blagoslovio ga je vojni biskup Tomo Vukšić.

Nakon svete mise su mnoga izaslanstva i Udruge proistekle iz Domovinskog rata položili vijence i upalili svijeće za poginule branitelje HVO-a.

Svaki puta kada se dođe na Vrde,obavezno se posjeti groblje gdje vječno počiva naš nezaboravni prijatelj, Radenko Golemac, momak koji je kao naš  član ostavio neizbrisiv trag u Mostarskoj Hvidri. U tišini se pomolimo i upalimo svijeću za pokoj njegove duše te se prisjetimo njegova lika i stvaralaštva  koje je ostvario za vrijeme svoga kratkog zemaljskog života.